Gellack forbudt i Sverige!

Gellack forbudt

Happy Freitag, Schönheiten! Min søde svensk kollega Sofia gjorde mig i dag opmærksom på noget som jeg gerne vil dele med jer – nu at jeg har skrevet en del om det på bloggen. Gellack. (I ved, gel negle à la Shellack til hjemmebrug.)

Svenske Läkemedelsverket (svarer til sundhedsstyrelsen i DK) har vurderet at der er risici forbundet med brug af Gellack efter at have modtaget 51 rapporter om hudproblemer i sammenhæng med brug af Gellack siden September ’13. Uhærdet lak (som i Gellack) indeholder akrylater som, ifølge Läkemedelsverket, kan forårsage allergiske reaktioner hvis lakken kommer i kontakt med huden. Og det vurderer de er svært at undgå, hvilket jo er rigtig nok. Skaderne kan være vabler, sår og eksem efter flere ganges brug, og i nogfle tilfælde kan neglen åbenbart løsne sig.

IMG_1295

Jeg har jo flere gange skrevet om Depend Gellack og Red Carpet Manicure gel lak her på bloggen som jeg har brugt regelmæssigt i flere år. Jeg har aldrig oplevet en allergisk reaktion eller andre problemer. Det er vist ikke første gang Sverige forbyder et produkt som ikke har givet anledning til bekymring hos de danske myndigheder. Jeg tænker fx på vippeserum Neulash. Derfor vil jeg afvente om Danmark tager stilling til produktet og fortsat bruge det så længe man må. Det kan være jeg bliver lidt mere omhyggelig med påføringen og vil prøve endnu mere at undgå at lakken kommer på min hud.

Bruger i Gellack og hvad er jeres holdning mod Sveriges forbud?

UPDATE: I Matas er Gellack blevet taget fra hylderne. Ifølge Matas pigen afventer de miljøstyrelsens (?!) vurdering.

UPDATE 2 (17.7.): Miljøstyrelsen vil ikke forbyde Gellack da det fremgår af brugsanvisningen at den ikke skal komme i kontakt med huden. Gellack burde snart kunne købes igen i Matas.

UPDATE 3 (23.7.): Gellack kan købes i Magasin. Ikke endnu i Matas.

UPDATE 4 (3.9.): Miljøstyrelsen har ombestemt sig og anbefalet Matas etc at fjerne Gellack fra hylderne. Læs mere her.

Kilde: artikel http://www.dn.se

Øverste billede lånt af www.dependcosmetic.dk

ENGLISH SUMMARY:

Not sure how relevant this is for you guys, but the Swedish health authority had just banned the gel polisg “Gellack” by Depend because they received reports that people experienced skin problems connected to the use of the product, such as blisters, eczema and in some cases loosened nails. The acrylates in uncured polishes can apparently cause allergic reactions. I have written about Depends Gellack and Red Carpet Manicure polishes several times on the blog, and I have never experienced any reaction, so I will for now continue to use it.

14 thoughts on “Gellack forbudt i Sverige!

 1. linelh86 says:

  Jeg har ikke fået taget mig sammen til at købe Gellack kittet, og nu tror jeg, jeg springer over. Jeg vil ikke risikere en allergisk reaktion over neglelak 🙂

  • Det er sikkert meget fornuftigt. Hvis ikke jeg havde prøvet det så mange gange før, ville jeg nok heller ikke starte på det nu. Du kan jo lige se hvordan sagen udvikler sig 🙂

 2. Line says:

  Jeg var i min lokale Matas i dag, og der har de fjernet det fra hylderne. Det er under mistanke herhjemme også, mener jeg, der stod på den seddel, de havde hængt op.
  Jeg har brugt det i et halvt års tid og altid været omhyggelig. Men sidst jeg brugte det, fik jeg en voldssom reaktion. Det kløede ufatteligt meget, mine fingerspidser hævede op og huden omkring neglene gik i stykker. Mange jeg har googlet mig til oplever allergien efter flere måneder brug.
  Rigtig ærgeligt, for jeg har ingen andre allergier. Og jeg elsker at have lakken på, da den holder længe og er super fin 🙂
  Ville blot infomere om det.
  /Line

  • Øv altså, det var da ærgerligt du fik den reaktion, jeg håber det forsvandte hurtigt! Jeg har i løbet af dagen også læst opslag/indlæg/kommentarer fra folk der har haft lignende oplevelse som dig. Og de rapporter som läkemedelsverket har modtaget er sikkert rigtige nok. Jeg har personligt bare aldrig oplevet noget, så jeg er nok bare ikke er allergisk imod det. 🙂 Jeg håber du finder et godt alternativ – du kunne prøve CND Vinylux top coat som også giver en rigtig flot holdbarhed.

 3. Susanne says:

  Jeg er rigtig ked af at jeg ikke kan købe det mere, har dog fuld forståelse for at Matas har valgt at fjerne det. Jeg har ingen reaktion og synes mine negle bliver super flotte. Ved i om man kan købe det på nettet? Jeg kan ikke finde det. Hjerteligst Susanne

  • Hej Susanne, jeg har det på præcis samme måde som dig. Jeg tror du kan bruge UV lakker fra andre mærker, jeg plejer i hvert fald at bruge det med mit Red Carpet Manicure sæt og der er ingen problemer, det fungerer nok på samme måde. Jeg mener ikke man kan bestille Gellack på nettet mere nu at Matas har lukket ned for det. KH Maike

 4. Jeanette Ingerslev says:

  Hej Susanne 🙂 Det er meget sjovt for jeg har faktisk prøvet det samme som du skriver om her. Udslæt, rødme omkring neglen og sågar sår. Ligeledes har jeg også prøvet at noget af neglen løsnede sig. Så jeg er åbenbart en af dem der har svært ved at tåle det. Jeg har bare været i tvivl om det var lakken eller LED lampen som jeg ikke kunne tåle. Så jeg er meget forsigtig når jeg tager det på. Men er altid rød på huden omkring neglen de første par dage når jeg har brugt det. Jeg bruger Aloe vera Gelly til at lindre lidt på det.

 5. Emma Bojer says:

  Er det kun lakken fra depend, der er under mistanke, eller er det alle mærker af gellack? Bliver helt nervøs nu, for jeg bruger depend og er super glad for det..

  • Hej Emma, det er Gellack fra Depend der blev forbudt i Sverige, hvilket kan undre da alle uhærdede lakker fungerer på samme måde… Danmark har jo givet grønt lys og hvis du aldrig har haft en allergisk reaktion kan du nok rolig fortsætte med det 🙂

 6. Marianne Plougmann says:

  Jeg har nu haft problemer med mine negle i flere måneder. Jeg har brugt gellack fra Depend i et å nu, og været på privathospital. De kan ikke finde ud af hvad det er. Huden omkring neglene tørrer ud og skaller af. Derefter sprækker huden og det kommer til at bløde. Neglene løsner sig fra huden og det ser mildest talt forfærdeligt ud. Efter at have læst jeres indlæg stopper jeg med at bruge det. Det er mega ærgerligt, da jeg har været ekstremt tilfreds med det.

  • Hej Marianne. Det er jeg ked af at høre, det må være opslidende med sådan nogle negleproblemer, men det kunne da i hvert fald være den forklaring du ledte efter? Dine symptomer lyder jo som den beskrevne allergiske reaktion man kan få af Gellack. Prøv at tage en pause og så krydser jeg fingre for at det forsvinder!

 7. spetzlerphoto says:

  Øv for fanden 😦 Jeg har skrevet lidt om min (dårlige) oplevelse med depend gellack her 🙂

  http://sophiespetzler.bloggersdelight.dk/2014/08/depend-gellack-og-allergi/

 8. Gitte Olsen says:

  Jeg har også oplevet samme problemer efter 6 mdr.s brug. Har været til hudlæge og fik at vide at det havde forsaget en eksem, som dog ikke skulle være kronisk. Holder nu pause med alt lak og håber at det bedre sig hurtigt. Kunne dog godt tænke mig at høre om dem hvor neglene løsner sig, kommer sig og det bliver fint igen, da mine også er begyndt på det.
  Om et par måneder vil jeg prøve at få lavet en enkelt negl hos en proff, og se om det fungere bedre – for pæne negle er jo at foretrække 🙂

  • Øv! Jeg håber det hurtigt bliver bedre og at du kan fortsætte med at bruge gel lakker. Jeg ved desværre ikke hvordan det udvikler sig og om neglene bliver fine igen da jeg ikke har oplevet problemer med det. Krydser fingrene 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: