Benyt dig af farvelæren i makeuppen

Vi kender nok alle til den situation hvor man har set en bestemt øjenskygge, læbestift, blush eller også tøj på en person, som ser fantastisk ud. Når man så prøver det på sig selv er synet knap så fantastisk. Det har ikke noget at gøre at man er grimmere en den anden (for det meste :)), men forklaringen kan ligge i farvelæren. Hvis man har forstået de grundlæggende principper her, er man godt rustet for at få det bedste frem i sin type og finde sig bedre til rette i produktjunglen.

colourwheel01

Billede lånt af: Home Innovations 

Komplementærkontrasten

Primærfarver er rød, blå og gul – alle andre farver kan blandes af disse 3. Når man for eksempel vil fremhæve sine øjne, gælder det om at skabe kontraster. Farverne overfor primærfarverne kalder man komplementærfarver og når primærfarven og komplementærfarven står op til hinanden får man den største kontrast og farverne vil fremhæve og understrege hinanden. Denne form for kontrast kalder man komplementærkontrast. Det vil sige at følgende kontraster får øjenfarven til at fremstå som særlig intensiv:

Blå øjne: Vælg skygger med orange toner i, fx øjenskygger i kobber, bronze, fersken og generelt varme brun- og guldtoner. (se fx mit indlæg her hvor den orangerøde læbestift fremhæver det blå i mine øjne)

Grønne øjne: Vælg skygger med rødlige toner i (det lyder mere skræmmende end det egentlig er) , fx bronze, lyserød og koral, bærfarver, varm lilla og generelt neutrale bruntoner

Brune øjne: Vælg skygger med lilla eller blå toner i, fx lilla og blå (duh!), aubergine, violet, taupe, bærfarver og generelt kølige bruntoner.

MAC-Prep-+-Prime-CC-Colour-Correct-Spring-2014-Promo1

Billede lånt af: MAC

Alt det her er overhovedet ikke for at sige at de andre farver ikke ville klæde en person, fx at man ikke må bruge lilla eller grøn øjenskygge/eyeliner når man har blå øjne. Jeg elsker for eksempel lilla eller blå smokey eyes. Forskellen er bare at komplementærfarverne får ens øjenfarve til at synes mere klar og strålende. Derudover har de fleste mennesker en blandning af farver i deres øjne hvilket betyder at de sagtens kan bære en del forskellige toner i øjenmakeuppen. Alt efter hvilken farve en given farve sættes sammen med, vil den pågældende farve virke forskelligt, derfor kan fx blå-grønne øjne synes mere blå eller mere grønne, alt efter hvilken farve øjenmakeup man vælger.

Varme-kulde kontrasten

En anden form for kontrast er varme-kulde kontrast, som også er både relevant for valget af øjenmakeuppen, men også for base makeuppen som foundation, blush og pudder.

I øjenmakeuppen er det en god idé at skabe en kontrast mellem kold og varm. Farverne i den venstre del af hjulet er kolde, mens farverne på den højre halvdel er varme. Blå øjne er kolde, grønne øjne findes i så forskellige afskygninger at de kan være enten varme eller kolde, og brune øjne er varme. Når man så bruger det modsatte i makeuppen (varm for kolde øjenfarver og kold for varme øjenfarver) skaber man yderlig kontrast, som endnu engang fremhæver øjenfarven optisk. Den største kontrast danner blågrøn (den koldeste farve i kredsen) mod orangerød (den varmeste farve i kredsen).

Når det gælder basen, så vil man helst få ens hudtone til at se harmonisk ud og netop ikke fremprovokere en kontrast. Har man gullige undertoner i huden, lægger man en foundation med varme/gullige undertoner og har man lyserøde/pinke undertoner i huden skal basen have det samme. Ingen kontraster her. Desværre sørger kroppen nogle gange selv for kontraster og der er mennesker ligesom mig der har den tvivlsomme fornøjelse at kroppen og ansigtet har forskellige undertoner, typisk ville det være en gultonet krop og et lyserødt tonet ansigt (jeps, det var mig). Her vil man gerne få ansigtet til at matche kroppen og tilpasse de røde toner i ansigtet med en gullig foundation.

Neutraliser uønskede toner i huden eller håret

Farvehjulet er også meget nyttigt til at bestemme hvordan man kan neutralisere uønskede toner i huden med en farvet primer eller corrector (findes bl.a. fra Clinique, Smashbox og MAC). Komplementærfarver ophæver hinanden og danner sort ved sammenblandning. Når vi snakker makeup og cremer som ikke består af rene farvepigmenter, så neutraliserer komplementærfarverne hinanden og huden får en mere afbalanceret tone. Der findes forskellige cremer med grønne, lilla eller gule pigmenter for at neutralisere problemområder i ansigtet. Rødme kan korrigeres med en grøn creme, en for gullig hudtone kan korrigeres med en lilla creme, og mørke rande under øjnene eller mørke pletter kan neutraliseres med en lyserød eller fersken farvet concealer. Dem af jer der har farvet håret lyst har sikkert oplevet den gavnlige effekt af lilla shampoo eller balsam der ophæver gullig-orange toner i håret – gul og lilla er nemlig komplementærfarver.

Jeg håber I finder indlægget om die gute alte Farblehre nyttigt – er det noget I har tænkt over før? Eller måske vælger I allerede ubevidst eller bevidst bestemte (komplementær)farver i jeres produkter?

ENGLISH SUMMARY:

Have you ever wondered why the same eyeshadow or lipstick does not look as good on youa s on your friend? The explanation may reside in colour theory. In general, the complementary colours of eyeshadow or liner to your eye colour will make your eyes pop and seem bright and clear since the makeup stands in direct contrast with your eyecolour.  (Check colour wheel above) So if you want to accentuate your eyes these shades will be suitable:

Blue eyes: use shades with orangey tones, e.g. copper, bronze, peach and generally warm gold and brown tones 

Green eyes: use shades with reddish tones, e.g. bronze, pink and coral, berries, warm purple, and generally neutral browns 

Brown eyes: use shades with purple or blue tones, e.g. purple and blue (duh!), aubergine, violet, taupe, lilac, berries and generally cool browns

When it comes to base makeup, colour theory comes in handy as well since mixing complementary colours results in black – of course not in cosmetics since creams do not consist of pure pigments. However they can cancel out undesired skin discolouration. Take for instance colour correcting primers: a green cream can neutralise redness, a lilac one can bring life to sallow skin, peach toned concealers will neutralise dark undereye circles and dark spots. MAC and Clinique do good ones.

Even in hair products we find that complementary colours are being used to our advantage: Purple shampoos and conditioners cancel out brassy yellow-orange hair and give it a cooler tone since purple and yellow are complementary colours.

Have you ever thought about this? Maybe you are already picking certain (complementary) colours instinctively or purposely?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: