Sådan børster du dit hår skånsomt

 IMG_1376

Man skulle ikke tro at hårbørstning er en videnskab i sig selv. Men der er faktisk mange forskellige måder at gøre det på som så har konsekvenser for hårets sundhed. Jeg har i løbet af de sidste par år lavet fuldstændig om på hvordan jeg børster mit hår. Jeg har tykt og meget hår som har en tendens til at kruse og filtre så jeg skal være ekstra forsigtig med børstning for ikke at få håret til at knække af. Jeg plejede at gå amok med min vildsvin/nylon børste på mit hår lige efter det var blevet vasket fra rod til spids. Og undrede mig over at mit hår knækkede selvom jeg ikke farvede eller føntørrede det. Men efter en del læsning, sund fornuft og afprøvning er jeg blevet klogere.

Vådt eller tørt?

I har måske hørt at håret skal helst børstes når det er tørt fordi det er der håret er stærkest og mindst tilbøjelig til at knække. Og den er god nok. Hår består hovedsagligt af proteinet keratin, som består af lange aminosyre kæder der holdes sammen af forskellige slags bindinger, nogle mere modstandsdygtige end andre. Når håret bliver vådt, bliver de svageste bindinger, hydrogen og hydrofobioske bindinger, nedbrudt, men genoprettet så snart håret er tørt. Det er sådan håret får sin enten naturlig e eller manipulerede form (nu snakker vi ikke om perm, det er en anden historie, men der er nok ingen der snakker om det længere overhovedet). Derfor er håret mere sårbart i vådt tilstand og skal behandles så forsigtigt som muligt, dvs ikke børstes. Ideelt skal håret lufttørres og så børstes.

Værktøjet

Hvis jeg gør det jeg lige har beskrevet overfor så ligner jeg dog en touperet puddel og kan i hvert fald ikke børste håret igennem da alle filtrer og knuder er helt tørre og slet ikke vil komme ud. Når man har dette problem kan man give håret noget olie eller detangler og forsigtigt bruge fingrene eller en grov kam uden søm. Hvis man, ligesom mig, har hår der er ekstra usamarbejdsvillig fungerer dette heller ikke særlig godt efter min mening og det kan stadig føles ret voldsomt. Derfor har jeg købt en speciel børste man kan bruge under bruseren, Tangle Teezer Aquasplash, som glider fint igennem håret mens der er kur eller balsam i. Min fornemmelse er at dette er den mest skånsomme måde at børste sit hår når det er vådt, når man ikke rigtig har mulighed for at lade være.

EDIT Maj 2014: Er efterhånden ikke lige så begejstret for Aqua Tangle Teezeren mere da den alligevel ikke reder håret super nemt ud, til trods for kur etc. Jeg vil prøve The Wet Brush fra HH Simonsen som det næste.

Tangle Teezer Aquasplash

Tangle Teezer Aquasplash

Håret vokser ud af hårsækken som har talgkirtler på hver side. Talgkirtlerne producerer sebum dvs fedtet, der giver håret glans – ja, lidt klamt men sådan er det. Børster lavet af vildsvinehår sørger for at dette sebum bliver fordelt i håret og dermed giver mest mulig glans. Børster med naturligt (vildsvine) hår er bedst egnede til fint hår, men da disse ikke er særlig stærke er en blanding af naturhår og nylonstrå at foretrække når man har normalt til tykt hår. Nylonstråene sørger også for en stimulerende hovedbundsmassage. Her er den mest populære og luksuriøse den famøse Mason Pearson som koster omkring 1000 DKK (forhandles i Danmark fx her). Jeg har ikke besluttet mig om jeg skal synes det er åndssvagt når der er andre gode vildsvine børster på markedet, der koster under det halve eller om nysgerrigheden og min neverending søgen efter det bedste produkt vinder. Det lader jo til at folk der har den går fuldstændig bagover… Er der nogen af jer der har prøvet den? Min børste er en vindsvine/nylonbørste fra Great Lengths (se ovenstående billede) som jeg har haft i lang tid og er ganske tilfreds med. Den er designet til hår med extensions dvs den er ret blid til håret.

Mason Pearson hårbørste (fra www.masonpearson.com)

Mason Pearson hårbørste (fra http://www.masonpearson.com)

Teknikken

Det der er vigtigt at observere her er at hvis håret er filtret, skal der startes ved hårspidserne og så småt arbejdes opad indtil hele håret op til rødderne er filtrefrit. Begynder man ved rødderne, kan man risikere at trække filtrene ned og forværre dem. Når håret nemt kan børstes igennem skal der et par strøg fra rødderne med vildsvinsbørsten til for at fordele olierne i længderne og give dem glans.

Hvordan børster I hår?

ENGLISH SUMMARY:

Hi guys, are you thinking about how you brush your hair? I wasn’t for a long time and was surpised that my uncoloured and rarely blowdried hair was breaking. Little did I know that it makes all the difference when, how and with what you brush your hair.

Try to avoid brushing your hair when it is wet since hair is most fragile in a wet state. Hair mainly consists of Keratin which is a protein made of long amino acid chains which are held together by various bonds. The weakest ones, the hydrogen, saline and hydrophobic bonds, are broken down when the hair is wet or even when you are in a humid climate. They get reestablished once the hair is dry so try to wait with brushing your hair until it is dry. If you get crazy tangles like I do, which only seem to get worse when dried, use some detangler or hair oil and fingers or a wide-toothed, seamless comb. I feel personally that the most gentle way of brushing my superuncooperative hair is to use a Tangle Teezer Aquasplash in the shower when I have conditioner of a hair mask on so that the brush can glide smoothly through my strands.

When brushing, work your way from the lowest part of your hair downwards, with every stroke starting a little closer to the roots. That way you will not pull the tangles down and exacerbate them.

Boar bristle brushes distribute the oils produced by the sebacious glands by the hair follicles, and this nourishes the hair and makes it shiny. If you have normal to thick hair, choose a brush with mixed boar and nylon bristles, which are better at detangling and as an extra benefit, the nylon bristles give the scalp an extra massage. The most popular and luxurious brush of that kind must be the Mason Pearson. Has any of you tried it?

6 thoughts on “Sådan børster du dit hår skånsomt

 1. Jeg børster mit hår næsten ikke. Efter vask, laver jeg en skilning og redder resten nogenlunde med fingrene. Jeg har meget fint håt og det filtrer ikke så meget, så et par dråber olie er nok

 2. Hedig dig! Jeg vil have dreadlocks i løbet af ingen tid. Men sådan er hår jo bare meget forskelligt 🙂

  • sm says:

   havde først børsten fra Yento. Er rigtig glad for den. Ville dog alligevel prøve den fra mason Pearson, og kan nu konkludere at børsterne er ens. Kan ikke mærke nogen forskel udover på min pengepung.

   Vil anbefale den fra Yento.

   http://www.pitstoppets.dk/shop/yento-bristle-nylon-4086p.html

   • Hej sm, tak for dinkommentar, det var da interessant. Kender ikke Yento. Jeg blev faktisk også for nysgerrig siden jeg skrev indlægget og bestilte en Mason Pearson her den anden dag. Jeg har ikke modtaget den endnu, men er meget spændt. Og ja, det mærkes da helt sikkert på kontoen selvom jeg fik en fin rabat på den. :/

 3. Louise says:

  Hej
  Kan se du har bestilt børsten fra Mason Pearson? Hvordan er den sammenlignet med den fra Great lenght? Skal nemlig have en børste af vildsvinehår og nylonhår men ved ikke om den fra Mason pearson er bedst og hypen værd

  • Hej Louise, den fra Mason Pearson er mere “lækker” hvis du forstår. Det kan mærkes at den er af god kvalitet. Efter at have brugt den i nogle måneder kan jeg dog ikke konstatere nogen forskel på mit hår. Det kan dog være fordi jeg bare ikke børster det særlig tit. Jeg tænker jeg vil lave en grundig anmeldelse på et tidspunkt. I øjeblikket har jeg svært ved at sige at den er hypen værd desværre.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: